Preek van de week, 11 april

Voorganger:     Ds. A.C. van der Wekken, Het is de Here.

De tekst van vandaag: Johannes 21 : 1 – 14

Vorige week hebben we het Paasfeest gevierd, de opstanding van Jezus Christus. Maar hoe herken je Hem als levende Heer in je leven? Is dat een  fijn gevoel, een blijde ervaring?

Die vraag speelde ook aan het meer van Galilea. Waarom presenteert Jezus zich hier op zo’n bijzondere manier? De leerlingen moesten hem leren herkennen aan zijn daden.

Na de dood van hun meester, Jezus, die zo lang hun leven had bepaald gaan ze maar weer vissen; net als vroeger. Ze vissen de hele nacht, maar vangen niets, helemaal niets. Uitgeput en teleurgesteld varen ze weer naar de kant. Daar staat Jezus. Hij roept: “Hebben jullie iets te eten?” Een pijnlijke vraag na een nacht werken zonder resultaat.

Wat heeft ons werk in het Koninkrijk van God tot nu toe eigenlijk gebracht?

Jezus zegt: Gooi het net eens aan stuurboord uit. Hij maakt gebruik van het gewone werk en gewone mensen. We moeten niet zeggen “We hebben het altijd zo gedaan.” We moeten ook niet bang zijn om het anders te doen. Jezus heeft het gezegd.

Ze zien eerst niet dat het Jezus is. Hoe komt het dat ze Hem ineens wel herkennen?

In het net zit veel meer vis dan je normaal kunt verwachten. Jezus is niet karig. Hij geeft in overvloed. Vergelijk de wijn bij de bruiloft in Kana en het brood en de vissen bij de grote bijeenkomst aan het meer. Meer dan je verwacht. Vrede die alle verstand te boven gaat. Hoop ondanks wanhoop.

Zo is Jezus aan het werk, ook vandaag.

Als ze aan land komen is alles er al; brood en vis. De vraag : Wie bent u eigenlijk?” wordt niet gesteld. Jezus geeft ook geen antwoord. Hij geeft een aanwijzing. Jezus stelt zich niet voor met woorden. Hij is herkenbaar aan zijn daden.

Jezus nam het brood en de vis en deelde het uit. Hij geeft zichzelf aan ons.

Mijn gebed voor iedereen is, dat wij uiteindelijk allemaal zullen zeggen: “Het is de Heer.”

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Hadden ze altijd maar zo’n verlangen om Mij te vereren en mijn geboden na te leven; voor eeuwig zou het hun en hun kinderen goed gaan.