Preek van de week

Voorganger: Ds. J.G. Schenau uit Nunspeet | Tekst: Handelingen 13: 13–23, 36-41, 48–52 | Thema: Preken à la Paulus

Voor de meeste mensen hoeft een preek niet meer. Een preek staat voor regels, hij is onbegrijpelijk en saai. Omdat we in deze Coronatijd niet meer kunnen samenkomen, komt het steeds meer aan op de preek. Een preek moet iets met je doen.

Hoe deed Paulus het? Zijn eerste preek was in de synagoge van Antiochië. Een luxe en complete “veteranenstad”, ook wel Nieuw Rome genoemd. Als je het leest, lijkt het een saaie preek. Alle Joden in de synagoge kenden wat hij vertelde al. Het was de geschiedenis van hun eigen volk.

Paulus vertelt over koning David. DE held van Israël, man naar Gods hart. Maar, zegt Paulus, wel in een graf geëindigd. Weet je wel dat er een Zoon van God geboren zou worden, die op de troon plaats zou nemen en er nooit meer af zou gaan? Die het Messiaanse rijk van vrede in de wereld brengt. Hij werd de dood de baas en kan daarom alle kwaad aan. Daarom moeten alle preken ook over Jezus gaan.

Paulus verkondigt Jezus vooral als de opgestane. Door het offer van Jezus is de schuld weg. Een zondagse bemoediging voor de voorliggende week. Jezus is liefde, vrede, gerechtigheid, barmhartigheid.

Er staat “De gelovigen werden vervuld met blijdschap”. Het werd dus ontvangen als een woord van bemoediging. Veel veteranen lijken gewonnen voor het geloof. De Joden leken ook onder de indruk, maar konden niet begrijpen, dat het geloof ook voor de niet-Joden was en gooien Paulus en Barnabas uit de stad.

Als jij het woord niet accepteert en Jezus laat voor wat hij is en preek, kerk en geloof, achter je laat, gaat het woord verder en laat het jouw achter, zodat je er steeds moeilijker op terug kunt grijpen. Maar gelukkig blijft het woord ook in de stad. Hoe was dat geweest als Paulus in Amersfoort zou zijn geweest? Laten we bidden om Gods zegen. De discipelen werden immers ook vervuld met blijdschap en met de Heilige Geest.

Wilt je de hele dienst zien en horen klik dan op de afbeelding hieronder om naar het archief te gaan:

Tekst van de dag

Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren; het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?