Preek van de week, 13 juni

Voorganger: Ds. M.W. Vrijhof, Bijbelse Heiligheid

De tekst van vandaag: Hosea 11

Wat is de heiligheid van God? Is dat Zijn strengheid? Als dat zo is, dan heerst er een soort hoogspanning in de relatie met God en hoogspanning kan heel gevaarlijk zijn.

De bijbel geeft een andere interpretatie. Daar wordt God niet als streng, maar veel meer als anders omschreven; niet op één lijn met iets of iemand uit de schepping. Je kunt God niet categoriseren. Je kunt van Hem niet een god (met een kleine letter) maken. Goden met kleine letters zijn uitvindingen van mensen. Je gaat dan menselijk over hem denken.

Hosea moet van God trouwen met Gomer, een vrouw met een twijfelachtige reputatie op sexueel gebied. De relatie tussen Hosea en Gomer moet gezien worden als een vergelijking met de relatie tussen God en het volk Israël. God houdt van zijn volk, maar het is een overspelig volk. Zij keren zich keer op keer van Hem af.

God weet, dat mensen vaak de mist in gaan, en dat ze Hem voortdurend aan de kant zetten. Dat is ook voor ons een signaal om over na te denken. Geef ik God de eer die Hem toekomt? Of heb ik Hem gemaakt tot een god met een kleine letter?

Wij mensen verbreken een relatie als anderen ons bedriegen, geen aandacht voor ons hebben of ons voor schut zetten. Maar God zegt : “Ik laat mijn toorn varen, want God ben ik, heilig in jullie midden.”

God is anders. Dat vertaalt zich in genade, in onverdiende liefde.

God wil liever zelf de pijn dragen dan om mensen uit te roeien. Dat is adembenemend. Waar wij geneigd zijn het woord heilig te koppelen aan strengheid, daar koppelt God het aan liefde.

Hij heeft een Heilige liefde voor zijn mensen. Daarom zond Hij zijn eniggeboren Zoon in onze wereld.

Het verhaal van Hosea doet denken aan Golgotha. Daar heeft God onze menselijke schuld op zich genomen. De heiligheid van God is een uitnodiging aan ons allen om Hem niet te maken tot een god met een kleine letter. Het is een uitnodiging om ons leven weer te richten op Zijn wegen.

De vraag die aan ons wordt gesteld is: Wat doet de liefde van God met u? Laten we daar in ons hart antwoord opgeven. Wij mogen deze heilige God door Jezus Christus onze Vader noemen.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren; het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?