Preek van de week, 28 nov

Voorganger:     Ds. M. Hogenbirk, “Feest, Hoe is het begonnen?”

De tekst van vandaag: Lucas 1 : 26 – 38

Als je om je heen kijkt zie je de voorbereidingen voor het kerstfeest. Overal lichtjes in de straten en  hier en daar verschijnt al een kerstboom.

Maar dit feest begon heel anders. Toen de engel bij Maria kwam, was haar eerste reactie er een van schrik. Ze schrok natuurlijk van de engel, maar vooral van de woorden: “Gegroet Maria, je bent begenadigd. De Heer is met je.” Als God je begenadigde noemt, verlangt Hij iets van je. Een ontmoeting met God is schrikken. Hij komt onverwacht en op ontzagwekkende wijze en de woorden “Zie, luister,….” betekenen in de bijbel altijd, dat er iets belangrijks volgt.

Het is ook niet verwonderlijk, dat Maria schrikt. Stelt u zich eens voor in die tijd ongewenst zwanger. Wat zal Jozef daarvan zeggen en haar vader en moeder en de buurt? Ze begrijpt het ook niet. Hoe kan het nou, dat ze zwanger is. Ze heeft immers nog nooit gemeenschap gehad met een man?

Maar dan realiseert ze het belang van de boodschap. Ze weet zich begenadigd. Ze verzet zich niet. Ze zet zichzelf aan de kant.

Het bezoek is kort en de engel laat Maria weer alleen. Op die engelverschijning alleen kan ze haar geloof niet bouwen. Wel op dat woord, die begroeting: “Begenadigd ben je”.

Wanneer je om je heen kijkt, zijn we druk met de voorbereidingen voor het feest en om onszelf tot de feestvreugde te verheffen. Maar stellen we onszelf ook de vraag: Hoe is het begonnen? De engelengroet wordt ook aan ons gebracht met alle consequenties van dien. Die groet, die een stempel op ons leven drukt. Bij Maria gebeurde dat op een unieke wijze. Bij allen, die het met Maria verwachten van de boodschap, die zij ontving, gebeurt dat op een andere wijze.

Wil het echt Kerst in ons leven zijn, dan moeten we zeggen: Laat mij gebeuren wat u hebt gezegd.

Zo alleen kan het echte Feest beginnen en het leven ook een feest blijven bij u, bij jou en bij mij

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren; het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?