Christenvervolging krijgt steeds gewelddadiger karakter

COVID-19 verslechtert de al kwetsbare positie van christenen wereldwijd. Dat laat de Ranglijst Christenvervolging 2021 zien. Het geweld tegen christenen is afgelopen jaar ook veel gewelddadiger geworden. 

Zo ondervonden christenen in Afrika tot dertig procent meer geweld dan vorig jaar. Verder bereiken landen in de vervolgingscategorie ‘zwaar’ voor het eerst niet langer in de top-50. Die lijst bevat alleen nog landen met de score ‘extreme’ of ‘zeer zware vervolging’.

Hieronder leest u welke vijf trends in de Ranglijst Christenvervolging 2021 zichtbaar worden:

1.      COVID-19 verslechtert de al kwetsbare positie van christenen wereldwijd.

2.      Het geweld tegen christenen in Afrikaanse landen beneden de Sahara neemt toe.

3.      Totalitaire en autoritaire regeringen gebruiken COVID-19 als dekmantel om hun bevolking meer digitaal te controleren.

4.      Religieus nationalisme neemt toe in landen als India en Turkije.

5.      Criminele groepen in Latijns-Amerika krijgen steeds meer macht.

In totaal lijden momenteel 340 miljoen christenen onder vervolging en discriminatie. Wereldwijd geldt dat voor 1 op de 8 christenen.

Open Doors blijft ook in 2021 op de bres staan voor deze geestelijke broers en zussen. Dit doen we door het uitdelen van Bijbels in landen op de Ranglijst Christenvervolging. Ook geven we Bijbelse training aan christenen in landen met extreme vervolging (top-12 Ranglijst Christenvervolging). In China vangen we Noord-Koreaanse geloofsvluchtelingen op in een ‘safe house’ om hen te beschermen en te bemoedigen.

COVID-19 voegt een nieuwe uitdaging toe aan de hulpverlening van Open Doors. Om de gevolgen van discriminatie en uitsluiting van christenen bij de hulpverlening te beperken, geven wij ook noodhulp aan gezinnen.

Help jij ons helpen? Ga naar www.opendoors.nl/kwetsbaar

Tekst van de dag

Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren; het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?